Reparation af murværk - Revner, stormskader, fejlkonstruktion

Hvad kan revner gøre ved et hus?

Revner i huset er i udgangspunktet ikke godt. En del af de revner, som normalt gør husejere bekymrede, udgør dog ikke noget særlig stort problem. Men revner kan sagtens være starten på mere alvorlige problemer, som i sidste ende kan nedbryde dele af huset.

Hvorfor opstår der revner i huset?

Revner kan opstå af mange årsager. De mest almindelige er:
  • Underdimensionering og/eller fejlkonstruktion samt dårlig håndværksmæssig udførelse.
  • Påvirkninger fra storm og vind.
  • Almindelig udtørring efter endt byggearbejde.
  • Opfugtning (udvidelser eller sammentrækninger på grund af fugt).
  • Temperatursvingninger.
  • Rusttæring i murværk.
  • Undergrundsbevægelser (sætninger i fundamentet).
  • Underdimensionering og/eller fejlkonstruktion samt dårlig håndværksmæssig udførelse.

Underdimensionering og/eller fejlkonstruktion er et rimeligt almindeligt fænomen.

Det drejer sig f.eks. om revner i det udvendige murværk, der er opstået, fordi f.eks. murstikket ikke kunne holde (murstik er en bærende anordning af mursten i et særligt mønster over vinduer og døre, der er udbredt på ældre murede huse).
Det er ikke ualmindeligt, at revner i gulve og lofter i gamle bygninger skyldes, at f.eks. bjælkelaget er underdimensioneret i forhold til hvor meget vægt det skal bære. Underdimensionering af bygningsdele resulterer normalt i revner på længere sigt, men i meget grelle tilfælde kollapser bygningsdelen.
Det er desværre ikke unormalt at se håndværksarbejde, som ikke er udført helt korrekt. Hvis håndværkeren ikke udfører arbejdet rigtigt, er der risiko for, at de forskellige indbyrdes materialer ikke kan sammen og revner.

Påvirkninger fra storm og vind

Det blæser meget i Danmark, og huse, som ligger for sig selv uden særlig læ fra andre bygninger, er selvfølgelig mest udsat, men revner forårsaget af vinden er ikke unormale på almindelige huse i byen. Kraftig vind kan påvirke et hus med både tryk og undertryk, og kræfterne kan være ret voldsomme. Konstruktioner, som ikke er udført helt korrekt, kan blive ødelagt af blæst. Det kan være taget, som ikke er afstivet rigtigt, og det får huset til at bevæge sig, når det blæser, hvilket kan give revner og sprækker i vægge, gulve og lofter.

Almindelig udtørring efter endt byggearbejde

Forskellige materialer og bygningsdele kan svinde ind (krympe), når de tørrer ud. Mange materialer kan svinde med helt op til 5 procent over tid. Både støbte gulve og trægulve kan synke, men samtidig også svinde lidt. Til sammen kan det få gulve til at slippe fodpanelet, hvorefter der opstår en vandret revne rundt langs panelerne nede ved gulvet.

Temperatursvingninger

Temperaturen kan svinge meget i Danmark, og de relativt store temperatursvingninger kan få bygningsdele og materialer til at trække sig sammen eller udvide sig. Det kan skabe revner og sprækker. Det skal dog bemærkes, at i langt de fleste tilfælde tages der i dag højde for dette fænomen, både når der projekteres og udføres husbyggeri.

Vi tilbyder selvfølgelig vores kompetencer i store dele af Nordjylland. Herunder Frederikshavn, Ravnshøj, Sæby, Aalbæk og Skagen.